Böcker

Arbetet med ny hemsida fortskrider, spännande att se hur den växer fram med ny design och utseende samt en webshop.

Målet är att få den klar under sensommaren2022.

Idag går böcker att beställa via mail info@livsinspiration.nu eller

per telefon 073 520 03 49

Tålamod, framöver blir det betydligt enklare att göra sina beställningar när sidan är klar.

Nyanser 350 kr + porto

Barnböcker 150 kr + porto

utmattad 150 kr + porto

dikter om naturens nyanser

💚 Dikt för dagen 💚

ovan

vita vidder

glimmar

vintergatans prismor

Ur. nyanser

© Bild, text: Anneli Pietikäinen

💚 Dikt för dagen

full krumelur

vinglar handlöst

bland

nyktert

stjärnfall

ur: nyanser

© Bild, text: Anneli Pietikäinen

Recension om nyanser:

Kunniga och lekfulla kullerbyttor

På 189 bokblad – det blir väl 378 sidor – läser jag en spänningsroman om kampen och kärleken, om följsamheten och motståndet, om flärden och dygden, om livet och döden, och om rättvisan som finns i det faktum att dagens förlorare är morgondagens vinnare. Det är en bra bok. Men egentligen är det inte en roman. Det är ett lyriskt verk som är uppbyggt av 189 dikter som följer varandra i en årstidscykel, från vårvinter, över vår, sommar, och ”ökänd vinter / minglar / mellan / höst och vår”.  Jag tror att det är författarens inramning (årstidscykeln) som skapar den spänning som finns: Hur ska det gå? Ska inte våren komma snart? Varför dröjer det? Oj, kommer höstregnen redan! Eftersom övergångarna sällan följer en jämn utvecklingskurva utan innehåller bakslag, förhandlingar och kompromisser blir det inte bara berättelser om årstidernas skiftningar utan lika mycket notiser om människors egna tillkortakommanden, vår egen oro inför förändringar – som väntar på sig. Det är en hel del väntan i boken:

”ny resenär / står i vänthallen”.

Dikterna är skrivna av en poet som kan mycket om växter, vindar, djur, isar (”isen / ligger på / mage / nackhår / sticker upp”), skogar, skyar, ja, allt som har med naturen att göra. Dessa djupt kunniga naturiakttagelser görs levande genom författarens kreativa associationer, kullerbyttor och ordlekar. När det är dags för vårens primörer låter det så här: ”primadonnan / tränar på repliker / väntar / på entré / föreställningen / kan börja /” eller så här: ”skepnader / av nakna / stammar / väntar / på ny / kollektion”. När myggorna har kommit är det en ”uttorkad / inande knappnål / söker / dropp”.

Anneli Pietikäinen, som är poeten bakom alla spännande strofer, är, som sagt, mycket bevandrad i det som rör sig i naturen. Naturlyrik som saknar en sådan kunskapsbas är ofta schablonmässig och därför knappast trovärdig, men i Annelis fall behöver du, som läser, aldrig vara det minsta rädd att i dikterna möta pekoral och ytlighet. Det är hela tiden kunskapsrikt (och emotionellt). Vem kan annars skriva om ”den mulätna hagen” eller ”tallens mjäll”? I denna upplysta gestaltning liknar hon de allra största bland våra naturlyriker, en Harry Martinson, en Tomas Tranströmer. Även de hade studerat och satt sig in i den natur de skildrade.

När Anneli Pietikäinen sätter in sina upplevelser i naturen i av människor skapade världar, uppstår ett intresse och ett överraskande möte, och ett brett leende hos mig som läsare; ”utblåst sliten höst / stämplar ut / skiftbyte” eller ”sommarens sammanträde / är över / styrelsen har beslutat / att avgå”. Natur och kultur i ett. Jag får syn på naturen genom människoögon och människors föreställningar, och får samtidigt syn på människors ögon och föreställningar med hjälp av fenomen i naturen. Det är på så vis berättelser från två håll, dialektik om man så vill kalla det.

Som ett kuriosum ser jag också att dikterna kan användas som underlag för frågesport med barn. Vad är det för ”bullig längd bortom horisonten” och vad kan ett sådant moln heta på latin? Vad är de för ”röda pärlband” som dekorerar dikeskanten?

De 189 – om jag nu räknat rätt, sidorna är opaginerade, med all säkerhet medvetet – dikterna är koncentrerade, nästintill lapidariska, endast det som ska vara med, är med. Anneli berättade vid en Öppen scen i Färila, i december 2019, hur hon och andra på en skrivarkurs fick rådet att ”ta bort hälften”. ”Och för mig”, säger Anneli, ”blev det ju lite speciellt eftersom jag bara hade skrivit 6 ord. Men jag gjorde som jag blev uppmanad att göra, och kvar blev det tre ord. Och! Det blev en bättre dikt.” Ja, hon har i sin nya bok verkligen skalat av den hälft som inte behövdes, för det som är kvar är alldeles utmärkt och står stadigt på egna ben. Jag kan som läsare läsa långsamt och vila tryggt i förvissning om att det som står ska stå. Jag tänker på jazzmusikerna Miles Davies som en gång sa: ”The real music is the silence and all the notes are only framing this silence.” Om det är så att bokens alla mellanrum, de oskrivna baksidorna, de tomma ytorna runt den koncentrerade texterna är ”the real music” då ser jag med stor förväntan fram emot nästa bok från Annelis diktarpenna.

Anneli Pietikäinen bok Nyanser kan läsas på många sätt. Du kan följa årets växlingar och läsa en dikt för respektive tid. Du kan utan några syften alls glädjas åt Annelis fantastiska lek med ord eller du kan stanna till och begrunda livets/din egen gång. Eller göra som du vill, för det här är ingen dogmatisk bok som skriver dig på näsan vad du ska tycka. Det är en tillåtande bok – en läsvärd bok.

Leif Strandberg

Styrelseordförande

Skrivare i Hälsingland

Barnböcker med figurerna Tara & Pekka

”Du är en gåva från stjärnorna” I boken får du följa med hur ett barn blir till i sagans värld uppe i universum. Figurerna lär ditt baran att vara stolt över sig själv och sitt ursprung. En fin gåva till de nyblivna föräldrarna, dopgåva, varför inte överraska en vän.

”Tara och Pekka på nya äventyr” En tidig morgon blir vännerna invaderade av Sockertroll. De stökar till och kyler ner. Ett kaos bryter ut inne i kroppen, de bor nämligen där. Sockertrollen gömmer sig i mat och dryck. Fru Tunga har fått feber och det värker runt fötterna på Bröderna Gadd. Böckerna rekommenderas från 4 år.

utmattad

utmattad

Diktsamling ”utmattad”

Korta dikter om att befinna sig i utmattningslandskapet,

om hopp och ljusning

En tröst på vägen eller kanske förståelse för omgivningen

om vad den drabbade går igenom.

Pris: 150 kr + porto

info@livsinspiration.nu