Anneli Pietikäinen

Anneli är född i finska Savolax där hon bodde i all enkelhet med sina föräldrar och tre äldre syskon på ett litet lantbruk med fyra kor i ladugården. Hon kom till Sverige som sjuåring i början av sjuttiotalet. Det blev många omvägar i livet innan hon hittade sin grund både fysiskt och själsligt i Sverige. Efter fyrtio år i Stockholm lämnade hon huvudstaden för lugna vackra Hälsingland.

– I stadens stress och höga tempo var det svårt att höra vad jag var ämnad att göra.

Anneli har gett ut en serie med Insiktskort (2004), med figurerna Tara och Pekka. Två barnböcker ”Du är en gåva från stjärnorna” (2006) samt ”Tara och Pekka på nya äventyr” (2009). ”Tara och Pekka i mörker” beräknas komma ut (2022)

Hösten (2019) gav hon ut en diktsamling om naturen ”nyanser”. Dikterna är rena och avskalade precis som den magiska naturen.

Juni (2020) kom diktboken ”utmattad”. En resa från ”schackmatt” till ”allt är bra”. Kanske en tröst på vägen eller förståelse för omgivningen vad den utmattade går igenom.

Anneli skapar även Konst(ig)konst som hon kallar det. Allt material är av återbruk. Hon har ställt ut under många år i Hälsingland. Något som återkommer varje år är den populära sommarutställningen utomhus i vackra Movikens Hamn i Bjuråker/Hudiksvalls kommun.

Moviken