samhörighet

Konstrecensioner

Att inspirera andra till att skapa kreativt då det är en fantastisk kraft som ger både vila, energi och glädje. Kanske de kan få en Ahaa … upplevelse och börja se saker/skrot med andra ögon att man kan använda det till något annat än slänga det samt att människan slösar enormt mycket på naturresurserna. Vi har inte råd med det och vi har också ett ansvar för kommande generationer.

”Det är så roligt att vara på gott humör, man blir så himla glad av det”


Mars 2022, Konst(igt) Tingshuset,
Utställning som kanske är lite eljest

Syftet med denna utställning är enligt henne själv att inspirera andra till att skapa kreativt. Även skratta och få endorfiner. Anneli menar på att mycket av samhället innebär att passa in i en mall.
Men hon berättar att hon inte vill passa in i boxen med stängt lock eller tvingas att anpassa sig, det visar hon tydligt när hon samtidigt illustrerar instängdheten med att lägga näven över sin kaffekopp. Hon hoppas i stället på att kunna ge positivitet genom att så små frön hos människor.
Inspirationen finner hon ofta i tystnaden eller naturen. Men det kan också vara på morgonen som hon får till sig idéer, i gränslandet mellan vaket tillstånd och drömmarnas land.
Frida Perhson, Hudiksvalls Tidning, 11 mars 2022


Dec-jan 2021-2022
Humor, skratt och allvar i konstig konstutställning

Verk med namn som ”knappt om tid”, ”nutid” och ”tidspress” kan låta som vilka konstverk som hest. Men den som tar en närmare titt upptäcker snart den lättsamma underfundigheten i verken.
I ”tid” blandas det allvarliga budskapet med finurliga ordlekar, för att besökaren både ska kunna ta tills sig kärnbudskapet men samtidigt också skratt och se det enkla. Och framför allt att allt går att återanvända.
Men även om budskapet i hennes utställning har en ganska stor dos allvar, så ska ändå skrattet finnas med när man går därifrån.
Johan Adeström, Hudiksvalls Tidning, 17 december 2021


Mars 2021, Utställningen Allt(o)möjligt
Konst(iga) klurigheter på Delsbo tingshus

Anneli Pietikäinen, Moviken, känd för sina kluriga och ordvitsiga konstinstallationer, ställer just nu ut på Delsbo tingshus. Sammanhang: Hon kallar utställningen ”allt(o)möjligt” och riktar sig till både yngre och äldre besökare.
Christina Busck, Hudiksvalls Tidning, 3 mars 2021


Mars 2020, Utställningen ”tid”

Det är en både humorfylld och tankeväckande utställning som Anneli Pietikäinen presenterar på Tingshuset i Delsbo.
Ledorden är kreativitet, humor och miljötänk. Och det genomsyrar hela den här utställningen i två rum och liten hall.
Det finns ett tydligt miljötänk i hennes skapelser, här finns nästan ingenting som hon inte kan få användning för i konsten.
Anneli skriver också dikter och har kommit utmed några diktsamlingar och barnböcker. Det gäller minimalism och orden vägs, noga allt onödigt rensas bort. Så är det i konsten också, även om den består av det bortrensade. ”urvärk” är en klocka inlindad i gasbinda och säkerhetsnål. ”konstpaus” – ger vila inom glas och ram i form av en helsvart yta. Mer ska inte avslöjas för detta är en upptäckarglad samling.
Speciell omtanke finns också för den som är utbränd – i form av en miniutställning. En mikrovågsugn med sparsmakat innehåll.
Christina Busck, Hudiksvalls Tidning, 29 februari 2020


Avskalat och klurigt, Strömbacka

Två av årets Konst i hamn i Moviken, har tagit plats en trappa upp i det gamla Magasinet i Strömbacka.
Annelis böcker är kluriga och fulla av infall och fniss. För vad är en bokcirkel om inte en cirkelformad bok, eller en rysare, med krossat glas på bokryggen och blodig framsida med en kniv instucken? Knappar, rör, tygbitar, gamla böcker, skruvar och allt som kan hittas på sophögen eller i fyndlådor på loppis får chansen till ett nytt lv. Något att inspirerads av för eget skapade kanske.
Det finns absolut en anledning att åka norrut från Delsbo, följa vägen till Moviken och senan vidare en bit till Strömbacka.
Christina Busck, Hudiksvalls Tidning, 18 juni 2014


Bjuråker, Toiselle roskaa, Annelin taiteelle aarre

Savolainen huumori kurkistaa esiin Anneli Pietikäisen taideteoksista. Kierrätysmateriaalista syntyneiden töiden näyttely avataan 29. Helmikuuta Delsbossa Hälsinglandissa. Niiden teema on aika.
”Tid”-näyttelyn ajatuksena on aika-käsitteen väänteilyn lisäksi myös pohtia sitä, kuinka tärkeitä voimavaroja ja energianlähteitä mielikuvitus ja luova toiminta ovat ihmisille: moni kun on nykypäivänä puhki uupunut.
-Jos haluatte hyvät naurit niin tervetulloo! Anneli kutsuu ilolla kaikenikäisiä vieraita tadeteosten äärelle.
Niina Klint, Ruotsin Suomalainen, 27 helmikuuta 2020

självständig

Vill du ge bort ett Konst(igt) konstverk?

Besök vår webbshop och se om du hittar något som kittlar ditt sinne!